Νέα του Τμήματος

Διαδικτυακή Συνάντηση την Πέμπτη, 21.12.2023, στη 1pm, για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα: MA in Greek and Chinese Civilizations. A comparative approch.

Διαδικτυακή Συνάντηση την Πέμπτη, 21.12.2023, στη 1pm, για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα: MA in Greek and Chinese Civilizations. A comparative approch. https://magr-cn.philosophy.upatras.gr/ Με αφορμή την έναρξη των αιτήσεων εισαγωγής στο παραπάνω πρόγραμμα και δεδομένου ότι υπάρχει δυνατότητα για λήψη της σημαντικής υποτροφίας του Κινεζικού Κράτους μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, θα γίνει διαδικτυακή ενημερωτική συνάντηση με τον Διευθυντή του Προγράμματος, Καθηγητή Παύλο Κόντο, στην οποία θα συμμετάσχουν και οι Ελληνίδες φοιτήτριες που φοιτούν στο πρόγραμμα και βρίσκονται ήδη στην Κίνα, στο μακρινό Chongqing. Δείτε εδώ το link και το passcode: https://upatras-gr.zoom.us/j/98559103645?pwd=emU4eHR5dGRWRnRkenY2MXdmdE1WQT09 passcode: 510359..

Νέες Εκδόσεις της Μελίνας Γ. Μουζάλα

Η Επίκουρη Καθηγήτρια Μελίνα Γ. Μουζάλα εξέδωσε δύο νέα βιβλία ως Editor και Επιμελήτρια: 1) Ancient Greek Dialectic and Its Reception, Topics in Ancient Philosophy/ Themen der antiken Philosophie, Volume 10, Berlin/Boston: De Gruyter 2023 2) Αρχαία Φιλοσοφικά Θέματα στην Πατερική και Βυζαντινή Φιλοσοφία, Αθήνα: Παπαζήσης 2023..

Νέα έκδοση του Μαρκ Μιχάλσκι

Ο επίκουρος καθηγητής Μαρκ Μιχάλσκι ολοκλήρωσε την επιμέλεια και έκδοση ενός ακόμα τόμου των Απάντων του Martin Heidegger: GA 91, Ergäzungen und Denksplitter (2022). https://www.klostermann.de/epages/63574303.sf/de_DE/?ObjectPath=/Shops/63574303/Products/9783465027379..

Έπαθλα αριστείας του ΠΜΣ Θεωρητική και Πρακτική Φιλοσοφία

H συντονιστική επιτροπή του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Θεωρητική και Πρακτική Φιλοσοφία ανακοινώνει τη θέσπιση χρηματικών επάθλων αριστείας για την ακαδημαϊκή επίδοση φοιτητών και φοιτητριών στο πρώτο έτος του προγράμματος σπουδών. Τα έπαθλα, αξίας €1000, €500 και €500, θα απονεμηθούν με βάση τη συνολική επίδοση στο πρώτο έτος σπουδών, συμπεριλαμβανομένης της εξεταστικής Σεπτεμβρίου. Στόχος της δράσης είναι η προαγωγή της αριστείας μέσω της παροχής υποτροφιών για το δεύτερο έτος σπουδών. Η δράση χρηματοδοτείται από την Επιτροπή Ερευνών του Πανεπιστημίου Πατρών (δράση 3.23, 2022). Απαραίτητη συνθήκη είναι η συγκέντρωση μέσου όρου βαθμολογίας από 8,5 και πάνω. Σε περίπτωση που το ποσό δεν εξαντληθεί σε έπαθλα αριστείας, το υπόλοιπο θα απονεμηθεί για την επιβράβευση εξαιρετικών διπλωματικών εργασιών. Γ. Ζεϊμπέκης Συντονιστής της Επιτροπής ΜΠΣ..

Νέο Διακρατικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στη Συγκριτική Φιλοσοφία

Είμαστε στην εξαιρετικά ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι το Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών και το Southwest University (Chongqing, Κίνα) προχώρησαν στην ίδρυση ενός διετούς αγγλόφωνου μεταπτυχιακού προγράμματος με τίτλο: “Greek and Chinese Civilizations. A comparative approach.” Είναι το μοναδικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα στον κόσμο με αυτό το γνωστικό αντικείμενο και το μόνο που προβλέπει τέτοιου είδους συνεργασία με Πανεπιστήμιο της Κίνας, καθώς ο 1ος χρόνος σπουδών θα φιλοξενείται στην έδρα του Southwest University και ο 2ος στην έδρα του Πανεπιστημίου Πατρών. Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα στηρίζεται στη συνεργασία του Τμήματος Φιλσοφίας με τρία ακόμα Ελληνικά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα (ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, Πανεπιστήμιο Κρήτης). Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2023. Αναμένουμε το ιδρυτικό ΦΕΚ. Το Τμήμα μας έχει ήδη εξασφαλίσει σημαντική χρηματοδότηση για τα αρχικά βήματα αυτού του εγχειρήματος. Δελτίο Τύπου  ..

Νέο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα: Athens MA in Ancient Philosophy

Απρίλιος 2022 Με χαρά ανοικοινώνουμε ότι ιδρύθηκε νέο μεταπτυχιακό πρόγραμμα με τίτλο: Athens MA in Ancient Philosophy. Το πρόγραμμα θα λειτουργήσει στη βάση της συνεργασίας μεταξύ τεσσάρων Τμημάτων: Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης (ΕΚΠΑ), Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών (Κρήτη), Τμήμα Φιλοσοφίας και Πολιτικής Επιστήμης (ΑΠΘ) και το δικό μας Τμήμα Φιλοσοφίας. Θα ξεκινήσει τη λειτουργία του τον Σεπτέμβρη του 2023...

Νέα μέλη ΔΕΠ στο Τμήμα Φιλοσοφίας

Μάρτιος 2022 Με μεγάλη χαρά ανακοινώνουμε ότι εξελέγησαν στο Τμήμα Φιλοσοφίας δύο νέα μέλη ΔΕΠ με αντικείμενο την αρχαία φιλοσοφία (στη βαθμίδα του αναπληρωτή καθηγητή): ο κος Θανάσης Σαμαράς και η κα Γεωργία Σερμαμόγλου-Σουλμαϊδη. Ελπίζουμε ότι θα τους έχουμε κοντά μας στις αρχές του 2023...

Βραβείο Εξαίρετης δημοσίευσης “Π. Κανελλόπουλου”

Ιανουάριος 2022 Στον καθηγητή του Τμήματος Φιλοσοφίας Παύλο Κόντο απονεμήθηκε το βραβείο εξαίρετης δημοσίευσης “Π. Κανελλόπουλος” του Πανεπιστημίου Πατρών για το βιβλίο του Aristotle on the Scope of Practical Reason (Routledge: 2021). Δελτίο Τύπου/Απονομή Βραβείων Εξαίρετης Δημοσίευσης & Εξαίρετης Διδασκαλίας..