ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

Χαιρετισμός και οδηγίες του Προέδρου του Τμήματος Αν. Καθηγ. Μιχαήλ Παρούση για το νέο ακαδημαϊκό έτος 2022/23

Αγαπητές φοιτήτριες, αγαπητοί φοιτητές του Τμήματος Φιλοσοφίας,

Σας χαιρετώ και σας εύχομαι μια δημιουργική και παραγωγική ακαδημαϊκή χρονιά χωρίς υγειονομικές δυσκολίες, λειτουργικά προβλήματα και εθνικές και διεθνείς πολιτικές και οικονομικές επιπλοκές.

Συγχαρητήρια στις και στους πρωτοετείς μας για την επιτυχία τους στις εισαγωγικές εξετάσεις. Εύχομαι σε όσους επέλεξαν συνειδητά το Τμήμα να υπάρξει ανταπόκριση στις προσδοκίες τους και σε όσους εντάχθηκαν σε αυτό βάσει του συστήματος των επιλογών της δέσμης τους να βρούν μια ακαδημαϊκή στέγη που θα τους εκπλήξει για την ποιότητα, σοβαρότητα και σημασία της για τη διαμόρφωση όχι μόνο των συνθηκών εξασφάλισης του επαγγελματικού πτυχίου τους, αλλά πολύ περισσότερο των συνθηκών αυτοκατανόησης της ύπαρξής τους.

Το Τμήμα μας αναπτύσσει συνεχώς το ακαδημαϊκό δυναμικό του με την πλήρωση των προκηρυσσομένων θέσεων ΔΕΠ και ΕΔΙΠ, αναπληρώνοντας έτσι τις αναμενόμενες αποχωρήσεις συναδέλφων, εμπλουτίζει τις υποδομές του σε βιβλία, ψηφιακά μέσα εργασίας και αίθουσες διδασκαλίας. εξελίσσει τις εθνικές και διεθνείς συνεργασίες του και βελτιώνει τη θέση του στον ακαδημαϊκό χάρτη. Η ενεργή συμμετοχή σας στις παραδόσεις, στα εργαστήρια και στις ομάδες ανάγνωσης και ανάλυσης φιλοσοφικών κειμένων είναι πολύ σημαντική για όλους τους διδάσκοντες και σας καλώ να δώσετε ζωή στα αμφιθέατρα όχι μόνο με την παρουσία σας αλλά με κριτικές ερωτήσεις, απορίες και παρατηρήσεις. Ολες και όλοι οι διδάσκοντες/ουσες θα ήθελαν αναμφίβολα να διαπιστώσουν το ζωντανό ενδιαφέρον σας για το περιεχόμενο των παραδόσεων και θα ήθελα να σας ενθαρρύνω να συμμετέχετε χωρίς συστολή ή δισταγμό ή και φόβο για το λάθος.

Οι σπουδές Φιλοσοφίας είναι ένα ιδιαίτερα δύσκολο γνωστικό αντικείμενο. Απαιτούν συγκέντρωση, συστηματικότητα, συνέπεια και συνεργατικότητα με τους συμφοιτητές σας. Αποφύγετε σε κάθε περίπτωση πέντε λάθη που σίγουρα θα τα μετανιώσετε:

Μην απουσιάζετε χωρίς λόγο από τις παραδόσεις. Η ύλη που παραδίδεται εξετάζεται και είναι πολύ πιο εύκολο να κατανοήσει κανείς ένα περιεχόμενο που έχει ήδη ακούσει παρά ένα γραπτό κείμενο γεμάτο ειδικούς όρους γραμμένο σε ένα εξειδικευμένο ύφος.

Μην διαβάζετε μόνο δευτερεύουσα βιβλιογραφία. Σε κάθε μάθημα που παρακολουθείτε προσπαθήστε να έχετε άμεση πρόσβαση σε πρωτότυπα φιλοσοφικά κείμενα που συνοδεύουν την ύλη.

Μην μελετάτε αποσπασματικά λίγο πριν και μόνο για τις εξετάσεις αλλά συνεχώς για τη δική σας μόρφωση και στοιχείωση. Το δεύτερο θα κάνει το πρώτο πολύ πιο εύκολο. Επίσης μην αφήνετε μαθήματα για επόμενες εξεταστικές. Ολοκληρώνετε κάθε έτος σπουδών με τον μέγιστο αριθμό διδακτικών μονάδων!

Μην αφήνετε ανεκμετάλλευτη τη Βιβλιοθήκη του Τμήματος. Μείνετε εκεί για μελέτη, αλλά και για να έχετε επαφή με τη βιβλιογραφία ακόμα και μέσω της αναζήτησης στα ράφια που είναι χωρισμένα αφενός κατά την τάξη της Ιστορίας της Φιλοσοφίας και αφ’ ετέρου κατά την τάξη των κυριοτέρων φιλοσοφικών πεδίων.

Μην μένετε μόνοι σας στις σπουδές σας. Δημιουργείστε ομάδες και ομίλους εργασίας, γκρούπ κοινής ανάγνωσης κειμένων, δίκτυα επικοινωνίας στον ψηφιακό χώρο. Η κοινή κατανόηση των πηγών της φιλοσοφίας είναι δημιουργικότερη από την ατομική προσπάθεια.

Τέλος θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι στο Τμήμα λειτουργούν οι εξής δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ φοιτητών και καθηγητών:

Κατ’ αρχάς ανά 20 πρωτοετείς υπάρχουν οι μέντορες καθηγητές για να τους λύσουν τυχόν απορίες και να τους καθοδηγήσουν στις απαρχές των σπουδών τους.

Ανά έτος σπουδών έχει οριστεί ένας διδάσκων, στον οποίο μπορούν να προσφεύγουν οι φοιτήτριες/φοιτητές για ακαδημαϊκής φύσεως ζητήματα ως εξής:

Α’ έτος  Καθηγ. Παύλος Κόντος [pkontos@upatras.gr]

Β’ έτος Επικ. Καθηγ. Ανδρέας Μιχαλάκης [micha@upatras.gr]

Γ’ έτος Επικ. Καθηγ. Ευγενία Μυλωνάκη [emylonaki@upatras.gr]

Δ΄έτος  Επικ. Καθηγ. Μαρκ Μιχάλσκι  [mmichalski@upatras.gr]

Σας παρακαλώ να απευθύνεστε πρώτα στους/στις ανωτέρω συναδέλφους και μετά στον Πρόεδρο του Τμήματος αν υπάρχει ανάγκη.

Το Τμήμα έχει ορίσει δύο μέλη ΔΕΠ ως Επιτροπή Προσωπικών Θεμάτων, συγκεκριμένα την Αναπλ. Καθηγ. κυρία Κ. Γουδέλη [kgoudeli@upatras.gr] και τον Πρόεδρο του Τμήματος [paroussis@upatras.gr]. Αποστολή τους είναι να σας υποδέχονται και να σας στηρίζουν σε δύσκολες φάσεις της εν γένει ζωής σας, είτε η αιτία βρίσκεται στο ακαδημαϊκό είτε στο ευρύτερο κοινωνικό είτε στο οικογενειακό σας περιβάλλον. Γνωρίζουμε ότι επιτυχείς σπουδές είναι δυνατές μόνο υπό συνθήκες προσωπικής ισορροπίας και γαλήνης.

Καλή ακαδημαϊκή χρονιά με επιτυχίες και με ευχές για πνευματική και βιοτική πλήρωση σε όλες και όλους  εσάς.

 

Ο Πρόεδρος του Τμήματος

Αναπλ. Καθηγ. Μιχαήλ Παρούσης