ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΔΙΑΛΕΞΗ με θέμα: «Το γλωσσικό ζήτημα και η “γενιά του τριάντα”».

Την Τετάρτη, 10 Απριλίου 2019 και ώρα 19:00 στην αίθουσα «Οδυσσέας Ελύτης» στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Πατρών, το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών (Ελλάδος) του Πανεπιστημίου Harvard, στο πλαίσιο της ετήσιας σειράς του Events Series που εφέτος έχει τον τίτλο «Πολιτισμός, Παιδεία και Πολιτική», οργανώνει εκδήλωση σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών με προσκεκλημένη ομιλήτρια την κυρία Χριστίνα Ντουνιά, Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα: «Το γλωσσικό ζήτημα και η “γενιά του τριάντα”».

 

Σύντομη περίληψη της διάλεξης

 

Η ομιλία αυτή περιστρέφεται γύρω από δύο βασικούς άξονες: α) μια συζήτηση για τη δημοτική γλώσσα με πρωταγωνιστές κορυφαίους εκπροσώπους της γενιάς του τριάντα (Σεφέρης, Θεοτοκάς, Τερζάκης, Βενέζης κ.ά.) με σκοπό την πραγματοποίηση ενός συνεδρίου λογοτεχνών που θα οδηγούσε σε ένα «γλωσσικό σύμφωνο» αποδεκτό από όλους· β) την εμπλοκή και το ρόλο του γλωσσολόγου Μανόλη Τριανταφυλλίδη στο εγχείρημα αυτό, σε συνδυασμό με  τις συνθήκες που επέτρεψαν τελικά την συγγραφή της Νεοελληνικής Γραμματικής του και την ένταξή της στο εκπαιδευτικό σύστημα.

 

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα της κυρίας Χριστίνας Ντουνιά

 

Η Χριστίνα Ντουνιά, καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Ε.Κ.Π.Α., είναι πτυχιούχος του Ε.Κ.Π.Α., με μεταπτυχιακές σπουδές Ιστορίας και Νεοελληνικής φιλολογίας στην École des Hautes Études en Sciences Sociales και στο Νεοελληνικό Ινστιτούτο της Σορβόννης. Το 1988 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ του Τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ. Ασχολήθηκε με την κριτική βιβλίου, ενώ μελέτες και άρθρα της έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Έχει εκδόσει βιβλία πάνω σε ζητήματα ιστορίας και κριτικής της λογοτεχνίας, συγκριτικής γραμματολογίας και νεοελληνικής φιλολογίας.  Το 2000 τιμήθηκε με το Κρατικό βραβείο δοκιμίου και το 2016 με το Βραβείο δοκιμίου της Ακαδημίας Αθηνών (Ίδρυμα Πέτρου Χάρη).